De vrijwilliger van de maand september

29 september 2020 15:30


De vrijwilligster van de maand augustus stond zelf voor de moeilijke keuze uit twee mannen die heel, heel veel voor ADO'20 doen. Uiteindelijk koos ze voor Jos van der Kolk. Als toelichting op haar keuze gaf ze aan, dat Jos naast zijn werk als huidige leider van JO19-1 ook veel onzichtbaar werk verricht, en dat allemaal naast zijn werkzaamheden als ondernemer/tuinder.

Ik overviel Jos tijdens zijn lunch (zie foto: broodje op zijn bord en daarnaast de krant om even door te lezen). Op mijn vraag waarom hij vrijwilliger bij ADO werd, was zijn antwoord eenvoudig maar ook heel duidelijk: “Ik wilde iets terug doen voor de vereniging omdat zij mij al het plezier heeft gegeven tijdens mijn totale voetballoopbaan: van effie tot selectiespeler bij de senioren. Ik heb als speler een enorme mooie tijd gehad.”
Gewoon dus wat terugdoen was dus de gedachten van Jos. Hij vindt zelfs dat eigenlijk iedereen zich verplicht moet voelen om vrijwilligerswerk te doen.
Na zijn jeugd heeft Jos ook zeer verdienstelijk in de grote mannenwereld zich staande weten te houden en heeft menige wedstrijd in het eerste team van ADO'20 gespeeld. Zijn hoogtepunt vormt echter het nationaal kampioenschap voor reserve teams, begin jaren negentig, in Hoogezand Sappemeer. De finale in het verre Groningen eindigde in een gelijkspel en daarna werden de penalty's door ADO'20 beter genomen.

Jos_vd_K2.JPG
ADO'20 2, Nederlands kampioen reserveteams. Jos, staande 4e van links.

Als begeleider/trainer maakte Jos, en maakt hij nog steeds, ook een mooie tijd mee.  Zo'n 10 jaar is hij nu leider en vooral het eerste jaar als leider van F1 staat hem nog goed bij. Uiteraard speelde zijn zoon Sil daarin, maar ook b.v. Nikita Tromp, momenteel deel uitmakend van AJAX Vrouwen. Sommige spelers van het F1-team van 10 jaar terug spelen nu in ADO JO19-1/2. Naast het leiderschap verricht Jos al heel veel jaren werk in de Technische Commissie, daar een kleine 20 jaar terug begonnen als vertegenwoordiger voor de senioren, maar de laatste jaren behartigt hij er de belangen van de ADO-jeugd. Het werk vergt heel veel tijd maar dat wordt niet altijd gewaardeerd. Te vaak wordt er vanuit gegaan dat hij  alleen maar prestatiegericht bezig is, dat is voor Jos zeker niet alleen bepalend. Plezier tijdens de wedstrijden en trainingen en vooral een goed onderling contact vindt hij net zo belangrijk. Vanzelfsprekend helpen overwinningen daar wel bij!
Interesses voor elkaar, waarbij mensen zich afvragen waarom  hij of zij dat zo doet en niet anders. Niet altijd meteen klaar staan met commentaar. Dat gegeven vindt Jos een verbeterpunt.
Dat zou volgens hem bereikt kunnen worden door in het begin of even voor de start van de competitie alle commissies bij elkaar te zetten, eventueel de commissie onderling verdelen, vertellen wie je bent, wat je doet en een aantal items op tafel te leggen waarover dan gezamenlijk gediscussieerd kan worden. 
Wat Jos nog wil toevoegen, kan eigenlijk ook vermeld worden bij wat kan er bij de club verbeterd zou kunnen worden. Jos is namelijk van mening dat wij best wat trotser op ADO'20 mogen zijn. Natuurlijk, en dat weet hij als geen ander, gaat niet alles goed, maar velen hebben de neiging om eerder wat niet goed gaat te benadrukken, dan wat er wel goed gaat. Jos is in al die jaren bij vele verenigingen op bezoek geweest en heeft dus de nodige ervaring om aan te geven dat het bij andere verenigingen ook niet allemaal rozengeur en maneschijn is.
Over de vrijwilligster van de maand oktober gaat Jos nadenken, maar toen ik de woonkamer verliet, riep hij mij nog even na: “Het wordt zeker een lekker ding!”.

Zowel R&R Flowers voor de bloemenhulde als Grand Café Van Ruysdael  voor de lunchbon hebben hun medewerking ook voor dit seizoen weer toegezegd. Dank daarvoor, ADO'20 waardeert dit enorm omdat vrijwilligers(sters) onmisbaar zijn om, zoals Jos al aangaf, de jeugd dat stukje plezier te geven waarvan zijzelf ook hebben genoten.

Jos Beerse, voorzitter

vrijwilliger_vd_maand_recl.jpg


Voor een terugblik op al die vorige vrijwilligers/sters van de maand kijk HIER

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!