Een nieuw jaar, gewoon weer een voorzetje, vanzelfsprekend toch? - ADO'20

Een nieuw jaar, gewoon weer een voorzetje, vanzelfsprekend toch?

21 januari 2023 10:30


Waarom ik het precies aangeboden had, wist ik zelf even niet meer dat ik dit voorzetje begon te schrijven. Ik was het zeker niet vergeten, maar werd er terecht door de voorzitter op de nieuwjaarsreceptie nog even op gewezen. “We zitten al halverwege de maand hè, jij zou hem schrijven”. “Komt goed Jos, van de week, ik wil natuurlijk deze receptie er ook in meenemen”. Nu een paar dagen later een moment tijd gevonden om jullie mee te nemen in het wel en wee van de afgelopen periode.

Nieuwjaarsreceptie.jpg
Allereerst dus die nieuwjaarsreceptie. Iets wat altijd lastig te plannen is, ik ken nog de wedstrijdjes, spelend met een kleine oogjes en beetje hoofdpijn, gewoon op 1 januari. Maar tijden zijn ook wel veranderd, velen kiezen die dag voor familiebezoek of gewoon lekker helemaal niets. Je wilt zoveel mogelijk mensen betrekken en rekening houden met de trainingskampen van de eerste selecties. De (zondag)selectie is naar Torremolinos geweest en op het moment van schrijven is de damesselectie in Albufeira. Trainen en teambuilding moeten, na een succesvolle eerste seizoenhelft en korte winterstop, gaan bijdragen aan goede voortzetting. Waar dat toe gaat leiden, gaan we zien.
Nu echt de receptie, we kwamen uit op 14 januari. Met zelfs al wat competitiewedstrijden moest dat leiden tot een drukke middag. Alleen één ding heb je niet in de hand, het weer. We hebben al niet veel geluk de eerste dagen van 2023, maar storm en regen in zo’n vorm, was wel erg treurig. Respect voor de mensen in de poffertjeskraam, die het moeilijk hadden om lekker warm te blijven. Goed om te zien dat het gezellig druk was in de kantine en we samen konden proosten op een mooi en sportief jaar. Op een paar Dry-January aanhangers na werd dat door velen gedaan met een alcoholisch drankje. Wie het nieuws een beetje gevolgd heeft gelezen dat net als met zoveel goederen en diensten, ook hier enorme prijsstijgingen zijn. Van de leverancier krijgen we gewoon een brief met de mededeling dat de prijzen omhoog gaan. En wat doen wij daar dan mee? We kunnen toch niet elke keer alles bij eindgebruiker neerleggen? Die heeft al zoveel te verduren. Een bezoekje aan de supermarkt, een blik op de energierekening, het is alles behalve om er vrolijk van te worden.
Het zijn vragen die we in 2022 vaak hebben gesteld tijdens Algemeen Bestuur vergaderingen. Gelukkig zijn wij in de omstandigheid dat we de afgelopen jaren niet hebben stilgezeten, een aantal goede keuzes hebben gemaakt en mede daardoor tot op heden financieel gezond zijn. Hierdoor konden we in coronatijd voor de leden die niet of nauwelijks mochten voetballen iets terugdoen, hebben we de contributie niet hoeven verhogen, konden de douches warm blijven en hebben we dus voor dit moment ook besloten de prijzen van onze consumpties tijdens dit lopende seizoen niet te verhogen. Wij vinden dat niet alleen iedereen de mogelijkheid moet hebben om te sporten bij ADO’20, maar dat wij ook tijdens de derde helft de mensen willen kunnen blijven begroeten voor een snack en een drankje.
 
vrijwilliger.jpgDat gezegd hebbende, gaat het natuurlijk niet alleen om het financiële aspect. Immers zonder mensen achter de bar en in de snackhoek, geen derde helft. Inmiddels liggen de eerste maanden met de kantinediensten van de teams achter ons. Op een enkele uitzondering is de kantinecommissie niet ontevreden en loopt het best lekker. Links en rechts was er wat koudwatervrees, er zijn ook nog wel wat vragen, maar toch ook een hoop positieve reacties. Onder het motto voor elkaar, met elkaar zullen we dit met z’n allen moeten blijven doen, want het is ook de kantinecommissie wel heel duidelijk dat het veel tijd en energie vergt om alles te organiseren en ze daarbij echt alle hulp nodig hebben.
Vrijwilligers zullen waarschijnlijk altijd het fundament van de sportvereniging blijven. Wie dan het jaarverslag leest en ziet dat in de afgelopen tien jaar dit aantal mensen bij ADO’20 van 350 naar 230 is teruggelopen, zal zich toch wel eens achter de oren (moeten) krabben. Want week in week uit onbezorgd kunnen sporten op de Vlotter, vanzelfsprekend toch?
 
Voor hoelang, dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar laten we positief vooruitkijken. Ergens gok ik, hopelijk geheel onterecht, dat meer vrijwilligers dan niet-vrijwilligers dit stukje lezen. Ik werd geïnspireerd door een mail die ik privé kreeg waarin iedere persoon betrokken bij die organisatie werd gevraagd om te proberen één iemand te vragen ook betrokken te raken. Ik weet dat er al onwijs veel gevraagd wordt van de vrijwilligers. Maar denk er eens over na. Tenslotte zijn velen zelf ook ooit gevraagd. Wie weet kunnen we die dalende trend komend jaar doorbreken.
Club73_vrij.pngNog twee kleine punten die niet vergeten mogen worden. CLUB’73 gefeliciteerd met het prachtige jubileum, jullie zijn heel belangrijk voor de hele vereniging. En speel je (of speelt jouw kind) bij de jongste afdelingen van onze vereniging, geef hem of haar dan op voor het F-kamp. Uit eigen ervaring kan ik zeggen, behorend tot de mooiste herinneringen uit mijn jeugd!
 
Rest mij iedereen vooral succes en heel veel plezier te wensen in de tweede seizoenshelft. Op naar vele mooie momenten en hopelijk kampioenschappen in alle afdelingen van de vereniging.
 
Tim Burger
 
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!