ADO'20 loopt zeperd op tegen Dongen

29 januari 2023 17:15

ADO'20 is tegen een onverwachte nederlaag opgelopen. Het op de onderste plaats staande Dongen troeft de koploper af en schiet in de 92ste minuut de winnende binnen.

In de eerste wedstrijd na de winterstop loopt ADO'20 tegen een 3-2 nederlaag op bij Dongen. De nummer laatst van de derde divisie, Dongen, weet in extremis de winnende binnen te schieten en laat de koploper met lege handen staan. Verdiend? Dat weet ik niet, maar wanneer ADO'20 de kansen wat beter had benut, dan waren de druiven zeker niet zo zuur geweest.

Dat Dongen voor ADO een lastige tegenstander is, dat is bekend. Ooit, heel lang geleden, kregen de Heemskerkers thuis met 3-6 klop van Dongen na met 3-0 te hebben voorgestaan. En ook in de recente geschiedenis, 4 september 2022 om precies te zijn, wint ADO weliswaar met 2-1 van de Dongenaren, maar de ADO-goals vielen, nadat Dongen al vroeg in de wedtrijd was voorgekomen, pas laat in de wedstrijd; in de laatste tien minuten.

Op het ongezellige veld van Dongen begint ADO zoals het een koploper betaamt. Met veel balbezit en dreiging naar voren. Dat levert een aantal kansen op waarvan de grootste voor de jonge spits Zonneveld is; zijn inzet gaat net naast. Uit de eerste de beste Dongen-aanval is het wel raak. Kamaci slalomt door de ADO-verdediging, krijgt via een kluts de bal mee en scoort de 1-0.
 Aanvoerder Ted Amson: uitblinker
ADO trekt het spel weer naar zich toe en dat resulteert niet alleen in balbezit maar ook in kansen. Eerst is het Doesburg maar zijn inzet belandt in het zijnet. Maar in de 26ste minuut is het wel raak. Het is een aanval uit het boekje. Tesselaar wordt op links weggestuurd, zijn voorzet bereikt Zonneveld die voor zijn man komt en afrondt: 1-1. Niet veel later krijgt de ADO-spits opnieuw een grote kans maar dit keer kopt hij recht in de handen van doelman Sprangers. Uit de tegenaanval valt plots de 2-1. De aanval van de Brabanders oogt ongevaarlijk maar door een te zachte terugkopbal van Kroon krijgt opnieuw Kamaci een kans en die benut hij dankbaar: 2-1. En aan het slot van de eerste helft, waarbij ADO druk naar voren zet, countert Dongen tot twee keer toe zeer gevaarlijk. Het is twee keer de snelle Sesay die de ADO-defensie te snal af is. Maar twee keer treft hij doelman Grim op zijn post.
 Doelman Mike Grim: reddingen
De jonge scheidsrechter Thijs Dogterom fluit af voor de rust maar doet dat veel te vroeg. De stadionklok staat nog niet eens op 44 minuten en desondanks vindt hij het genoeg. Dat levert hem uiteraard het nodige commentaar op waardoor hij besluit dat de klok in de tweede helft stil moet blijven staan. Tsja, zo kun je problemen die je zelf veroorzaakt ook oplossen maar een merkwaardige beslissing is het wel.

In de tweede helft weten de Heemskerkers wat ze te doen staat. De aanval wordt gezocht en de tegenstander wordt onder druk gezet. Het levert kansen op, met name voor Tesselaar. Zijn prachtige actie op de linkervleugel stopt bij doelman Sprangers die op tijd zijn goal uitkomt. En even daarna moet Scheerlinck zijn doelman assisteren door de inzet van Zonneveld van de lijn te halen. De kansen stapelen zich op en Dongen kan net anders dan loeren op de counter.
 Jan Willem Tesselaar; voorzet en grote kans
De mogelijkheden zijn er om de aansluittreffer te maken maar zowel Klopper als Lute zien de bal niet in het net verdwijnen. In de 80ste minuut valt ie dan toch. De voorzet van Kroon gaat over de verdediging heen en Zonneveld weet wel raad met deze bal en maakt zijn tweede: 2-2.
 Milan Zonneveld: twee goals en topscorer
Op dat moment denk je; het moet goedkomen, we hebben nog ruim 10 minuten. Maar dan blijkt de veerkracht van Dongen. Eerst in de 87ste minuut, wanneer Sesay doorbreekt en Hirasingh aan de noodrem moet trekken, wat hem op een gele prent komt te staan. En daarna in de slotminuut is het diezelfde Sesay die de ADO-defensie te snel af is. Zijn inzet wordt eerst nog gestopt door Grim maar in de rebound schiet hij alsnog de bal binnen: 3-2.
 Milan Klopper: grote kans gemist, maar wel weer fit
ADO verliest dus van de hekkesluiter terwijl het zelf eigenlijk best goed speelt. Het middenveld van ADO is de baas met captain Amson in de hoofdrol maar zelf de kansen missen en achterin niet scherp zijn, dat kun je je tegen Dongen niet veroorloven. En het moet gezegd; Dongen heeft het vandaag erg slim gespeeld en maximaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden.

Komende zondag volgt de thuiswedstrijd tegen OJC Rosmalen. Dat is een prachtige kans om dit verlies recht te zetten. En ADO heeft met OJC nog een appeltje te schillen....

Opstellingen:
Dongen: Wessel Sprangers, Theo Martens, Shentu Saez, Luuk Hultermans, Thom Avontuur, Sel Bastmeijer, Fatih Kamaci, Jan Gerrits jr., Adam Mohammed Sesay, Mart van Bree n Pieter-Jan Scheerlinck.

ADO'20: Mike Grim, Henry Opoku, Daan Boerlage, Sem Kroon, Yaro Hirasingh, Feyo Glim (67' Milan Klopper), Ted Amson, Maurizio Brenna, Ruben Doesburg, Milan Zonneveld en Jan Willem Tesselaar (75' Danny Lute)

Scheidsrechter Thijs Dogterom geel geel aan Sesay (Dongen), Boerlage en Hirasingh (ADO'20).