130'

kwalificatieronde 1 Q1

29 augustus 2020 17:00

Frank van der Elzen

ADO’20 laat zich in de 119e minuut toch nog verrassen door Roda’46 en verliest -na een reguliere 1-1- de penalty-serie met 4-3. Dat het zover moest komen, heeft de Heemskerkse ploeg volledig aan zichzelf te danken. Schrijvers dezes is op een gegeven moment maar gestopt met het noteren van alle kansen. Aan de kansen lag het niet. Aan het scoren daarentegen wel. ADO scoort slechts eenmaal (doelpunt Keus) maar laat Roda in extremis langszij komen. De penaltyserie gaat met 4-3 verloren en de eerste doelstelling -ver komen in de beker- kan de prullenbak in.

Regent het bijna de hele dag in Heemskerk; in Leusden schijnt het zonnetje en is het af en toe zelfs warm te noemen. Wanneer scheidsrechter Frank van der Elzen de wedstrijd in gang fluit, heb ik spijt dat ik mijn zonnebril in de auto heb laten liggen. En een brilletje heeft de referee ook nodig, want hij ziet in de eerste de beste minuut een glaszuivere handsbal van de Leusdense verdediging over het hoofd; geen penalty. Onbegrijpelijke beslissing.

De Heemskerkse kansen rijgen zich aaneen. Klopper komt op links een paar keer gevaarlijk door en op de rechtervleugel bezorgt De Waard zijn tegenstander handen vol werk. In de 12e minuut breekt Klopper door. Zijn schot wordt keeper Broere gestopt en in de rebound raakt Tesselaar de paal. En halverwege de eerste helft redt Broere drie keer achter elkaar op de inzetten van de Heemskerske voorwaartsen. En na een half uur ligt de Leusdense doelwachter opnieuw in de weg op een schot van De Waard. En ook de schoten van afstand van Mazreku en Brenna treffen geen doel.

Maurizio Brenna: goede wedstrijd

Na de thee een identiek speelbeeld. ADO valt aan en Roda trekt zich massaal terug op eigen helft. De Superezels maken de fout door in te laag tempo te spelen en te weinig de vleugels te benutten. Balverlies van Mazreku zorgt voor de eerste gevaarlijke aanval van Roda; we schrijven de 71e minuut! Ruim een kwartier voor tijd grijpt trainer Fernandez Coto in. Hij brengt drie verse krachten, Allahdad, Lute en Max Nijman en vanaf dat moment gaat het tempo weer omhoog. In de slotfase golft de ene na de andere aanval richting het doel van Roda, maar de bal gaat er niet in.

Bjorn Haggerty: prima redding

In de eerste helft van de verlenging moet ADO-keeper Haggerty voor het eerst in actie komen en dat is nodig ook. Invaller Najib laat een verraderlijk schot los dat door Haggerty prachtig uit de kruising wordt getikt. In de 95e minuut is het eindelijk raak. Allahdad laat op links zijn opponent zijn hielen zien en de voorzet wordt door Keus op waarde geschat: 0-1. Eindelijk. Vervolgens moet ADO weglopen van deze tegenstander, maar de ploeg blijft volharden in het missen van kansen. Pas in de slotfase schut Roda het verdedigende spel van zich af en zet ADO onder druk. Dat leidt in de 119eminuut tot de gelijkmaker van Carooze, waarbij de ADO-verdediging er niet goed uitziet. De tijd is vervolgens te kort om de penaltyreeks te voorkomen.

Clive Keus: doelpunt

Scoreverloop:
95’       0-1       Keus
119’     1-1      Carooze

Penalty's:

1. Keus (ADO) scoort; Lachkar (Roda) scoort
  2. Van Dijk mist (gestopt); Koekman scoort
  3. Zeijlmans scoort; Oliekan mist (gestopt)
  4. Sam Nijman scoort; Van Ginkel scoort
  5. Brenna mist (over); Cardooze scoort

Opstellingen:

Roda’46:
Daan Broere, Guido den Daas (113’ Jamal Lachkar), Stefan van Ginkel, David Korankije, Tristan Wallet, Thierry v.d. Kooije (76’ Viggo Koekman), Jasper van Dijk (91’ Jari v.d. Putten), Oscar Cardooze, Gilbert Ilario (60’ Rida Najib), Dani Schmitz (50’ Menno Mayolee) en Quantin Oliekan.

ADO’20:
Bjorn Haggerty, Ruben Doesburg, Sem Kroon, Nick Zeijlmans, Earvin Codfried (72’ Max Nijman; 100’ Thomas van Dijk), Luc Schuffelen, Maurizio Brenna, Sead Mazreku (72’ Danny Lute), Raymond de Waard (72’ Meraj Allahdad), Jan-Willem Tesselaar (78’ Clive Keus) en Milan Klopper (100’ Sam Nijman).

Scheidsrechter Van der Elzen geeft geel aan Max Nijman (ADO'20) en Menno Majolée (Roda'46)