ADO'20 kampioen

30 april 2017 23:00

Waar weinig mensen rekening mee hadden gehouden, is toch gebeurd: ADO’20 is al twee wedstrijden voor het einde kampioen van de Hoofdklasse A geworden. Dit dankzij een overtuigende overwinning op SJC Noordwijk met 1-2 en de winst van Hollandia op concurrent Woezik met 1-0.

Vooraf lagen er vele scenario’s klaar. Wat als dit en wat als dat; je kent dat wel.  En scenario nummer 1 is uitgekomen: winst voor ADO’20 en verlies voor Woezik. Over de wedstrijd Hollandia-Woezik heb ik niets te melden.  Ik was er niet bij; ik heb het alleen gevolgd via Teletekst. Maar de wedstrijd SJC Noordwijk tegen ADO’20 heb ik in levende lijve aanschouwd, dus daarvan het onderstaande verslag.

ADO’20 is gehandicapt. Oorzaak: blessures van Rick Neele en Sead Mazreku plus de schorsing van aanjager Bas Vellema. Gelukkig heeft trainer Thijs Sluijter een selectie waarmee hij meerdere kanten op kan. Hij zet Edwin Dekkers op de plaats van Vellema en Sem van Amersfoort op de plek van Marvin Boom en Donny Rijnink in het centrum van de verdediging. Een logische keuze, lijkt me.

De wedstrijd in Noordwijk begint rommelig. SJC laat zien dat het voor de winst gaat en probeert de snelle spitsen met direct spel te bereiken. Dat levert in de 13e minuut succes op.  De snelle rechtsbuiten Barkel wordt gevonden met een dieptepass en zijn strakke voorzet wordt door Steenvoorden vlekkeloos binnen geschoten. Een prima doelpunt, dat moet gezegd. En net op het moment dat er geconstateerd wordt dat ADO opnieuw veerkracht moet tonen, ligt de gelijkmaker al in het mandje. Goed doorgaan van rechtsback Nijman levert een prima voorzet op die door De Vré van dichtbij wordt binnengetikt. Ook dit is een prima doelpunt.

Jesper glijdt de 1-1 erin!

We hebben op dat moment 15 minuten gespeeld, dus dat belooft veel. In eerste instantie is de wedstrijd in balans, maar langzaam maar zeker trekt ADO’20 het initiatief naar zich toe. Hoewel het balbezit 50/50 is, krijgen de Heemskerkers de betere kansen. Allahdad, die een uitstekende wedstrijd speelt, schiet net over en eigenlijk moet Amson de 1-2 maken; zijn harde schot gaat rakelings naast. In de 38e minuut laat Allahdad een pegel los, die via de vingertoppen van de Noordwijkse goalie op de paal belandt. Vlak voor de rust kopt de mee opgekomen centrale verdediger van SJC, Verhoek de bal buiten bereik van ADO-doelman Van Kampen hard op de lat. ADO komt hiermee goed weg. De 1-1 ruststand geeft de verhouding op het veld goed weer.

Na de thee doet ADO waar het goed in is. Het trekt het spel naar zich toe door goed combinatiespel en langzaam maar zeker komt SJC er niet meer aan te pas. ADO dringt aan en het wachten is op de beslissing. Die valt in de 72e minuut. De corner op rechts wordt door doelman Schelvis nog weggetikt, maar de bal valt precies voor de schietgrage voeten van De Waard. Hij bedenkt zich niet, haalt verwoestend uit en ziet zijn knal in de rechterbovenhoek verdwijnen. Een prachtgoal en op de voorsprong valt niets af te dingen.

Raymond haalt verwoestend uit, 1-2!

SJC voetbalt armoedig; alle ballen worden naar voren geknald in de hoop de snelle spitsen te bereiken, maar het is of buitenspel of de verdediging, die wederom staat als een huis, is de aanvallers gewoonweg de baas.

Hoewel SJC nog wel aandringt, komt de overwinning niet meer in gevaar. En wanneer het duidelijk wordt dat Woezik verliest in Hoorn, kan het feestje beginnen.

ADO is overtuigend kampioen van de Hoofdklasse A en gaat het komend seizoen met nagenoeg dezelfde selectie in de Derde Divisie proberen. Maar het seizoen is nog niet voorbij. Er volgen nog twee competitiewedstrijden, waarin ADO gewoon haar sportieve plicht moet vervullen. Maar er volgt ook nog een bekerfinale tegen Purmersteijn. Het seizoen kan nog mooier eindigen dus. Ik zou zeggen: laten we de dubbel pakken. Zo’n kans krijg je niet vaak. Dus pakken die beker!

Opstellingen:

SJC Noordwijk: Kevin Schelvis; Marvin Sloos, David Verweij, Mike Verhoek, Sander Bosma; Raymond van Heijningen (76’ Rick van Dijk), Timo Ruigrok, Dandy van Steenvoorden (76’ Juriaan van Duyn); Kevin Barkel (66’ Martijn Walter) , Stef van der Zalm en Abbas al Tamimy.

ADO’20: Michel van Kampen; Max Nijman, Gert Jan van Leiden, Donny Rijnink, Sem van Amersfoort; Edwin Dekkers (66’ Mouad Benchekh), Cani Yilmaz, Jesper de Vré, Ted Amson (77’ Jordi Wigman), Raymond de Waard (80’ Bud Water) en Meraj Allahdad.

Scheidsrechter M.A. te Hennepe geeft geel aan Dekkers (ADO’20) en Ruigrok (SJC Noordwijk)