90'

Mannen zondag, 1, Hoofdklasse A

11 oktober 2015 14:00

Erkens, B.

ADO’20 is haar ongeslagen status op Sportpark De Hoge Bomen kwijt geraakt, maar wat erger is, ADO’20 heeft Westlandia ook niet van haar zesde overwinning op rij kunnen afhouden en zakt af naar het rechter rijtje.

De wedstrijd wordt gespeeld onder een prachtig najaarszonnetje maar in de schaduw is het best fris. Over het eerste kwartier kan ik kort zijn; dat heb ik niet gezien. Maar in de zestiende minuut val ik met mijn neus in de boter. Eerst een zeer gevaarlijke aanval van Westlandia via de snelle rechtsbuiten Angelo Groen maar ADO’20 heeft geluk; de bal gaat naast. Uit de daaropvolgende aanval voor de Superezels, waarbij Marcel Huisman een mooi steekpassje geeft, scoort Clive Keus wel en brengt ADO op een 0-1 voorsprong. Een goeie binnenkomer zal ik maar zeggen.
Maar Westlandia brengt direct uit de aftrap opnieuw Groen in stelling. Hij omzeilt de buitenspelval, passeert doelman Jack Laan en scoort de gelijkmaker. Er ontwikkelt zich een zeer aantrekkelijke wedstrijd met twee ploegen die vol op de aanval spelen. De Westlandianen, met op de bank een hoog “Haaglandia-gehalte” (de trainer is Edwin Grünholz en zijn assistent is Mourad Mghizrat), spelen vanuit een gesloten verdediging en komen er zeer snel uit, met snelle mannen voorin en een zeer snel aansluitend middenveld waarin vooral de nummer 8, Jeroen Spruijt, de spil is. ADO heeft met dit spel haar handen vol, maar bij balbezit zetten de Heemskerkers zelf ook meer dan voldoende druk naar voren en proberen wanneer het mogelijk is, Rick Neele in stelling te brengen. De spelwijze van beide ploegen zorgt voor een prachtige wedstrijd met goed voetbal en veel kansen voor beide doelen.
In de 30e minuut begaat Laan een enorme blunder. Hij mist de bal die tegen zijn schouder komt en boven op de lat beland. Dat kan zomaar anders aflopen; de corner levert gelukkig geen gevaar op. Aan de andere kant noteer ik een grote kans voor Neele. Zijn inzet wordt onschadelijk gemaakt door Edgar Leerdam, de uitstekende keeper van de groen-witten, die na de wedstrijd wordt uitgeroepen tot Man-of-the-Match. Dat zegt genoeg….
Vlak voor de rust krijgt Ogur Kaya, die de voorkeur heeft gekregen boven Selcuk Yilmaz, een grote kans. Hij draait naar binnen en schiet hard in maar met de vingertoppen weet Leerdam te redden.  In de allerlaatste minuut voor de rust countert Westlandia nog één keer. Op z’n Duits flitsen vier spelers van Westlandia naar voren en ontstaat er een vier-tegen-drie-situatie waaruit Spruijt weet te scoren. Een zeer vervelend moment zo vlak voor de thee en dat terwijl de wedstrijd in balans is.

Direct na de rust stelt ADO orde op zaken. Rick Neele wordt opnieuw in stelling gebracht, hij passeert zijn directe tegenstander en verschalkt Leerdam met een droge schuiver.  En de koek is nog niet op. Vrijwel in de zelfde minuut een identieke situatie, maar nu is het Kaya die alleen op de keeper afgaat. Hij moet scoren, maar zijn schot gaat naast en daarmee komt Westlandia goed weg. De wedstrijd blijft zeer aantrekkelijk en het spel golft op en neer.
In de 65ste minuut gilt heel Naaldwijk om een penalty wanneer Anwar Beeldstroo naar de grond gaat, maar scheidsrechter Erkerns wuift het weg. Diezelfde Beeldstroo is de gevaarlijkste man aan Westlandia-zijde en bezorgt Dennis de Wit handen vol werk. Halverwege de tweede helft nemen de Naaldwijkers langzaam maar zeker het heft in handen. ADO heeft het moeilijk maar krijgt via Neele en De Wit eigenlijk nog de beste kansen.
Tien minuten voor tijd scoort invaller Jevon Blijd maar zijn goal wordt wegens buitenspel afgekeurd. Dit tot opluchting van de Heemskerkse bank. Trainer Thijs Sluijter brengt Selcuk Yilmaz voor de moegestreden Kaya, Sead Mazreku voor de weer ijzersterk spelende Ted Amson en Sven Berntzen voor Keus. De wedstrijd stevent af op een 2-2 gelijkspel, maar vlak voor tijd, de klok staat al op 90, slaat het noodlot toe. Uit een mooie aanval over veel schijven komt de bal met een gelukje bij invaller Marcel de Bruijn die in de korte hoek via het been van Sem van Amersfoort de bal binnenschiet.
De naspeeltijd is tekort om de gelijkmaker te forceren en zo staat ADO, na een uitstekende wedstrijd, met lege handen. Zuur, dat is het enige nette woord wat ik hierbij kan bedenken. Westlandia viert feest en gaat aan kop met zes gespeeld en zes gewonnen. ADO zakt naar het rechterrijtje en blijft staan op 7 en ook dat is, zoals gezegd, zuur. Een uitstekende wedstrijd spelen en toch verliezen: het is en blijft zuur.

Opstellingen:
Westlandia: Leerdam; Van de Burg (56’ De Wit), Van Vliet, Van der Knaap, Batist; Ripson, Groen (85’ De Bruijn), Spruijt, Van Bochoven, Beeldstroo en Brouwer (56’ Blijd).
ADO’20: Laan; De Wit, Van Leiden, Van Amersfoort, Boom; Huisman, Dekkers, Amson (86’ Mazreku); Neele, Keus (88’ Berntzen) en Kaya (73’ Yilmaz).

Scheidsrechter geeft geel aan Blijd (Westlandia) en van Amersfoort en Kaya (ADO’20).

Toeschouwers: 1.100.