Sven Berntzen (intikker)

Mannen zondag, 1, Hoofdklasse A

6 december 2015 14:00

Dam, E.

Na een stroef eerste kwart, waarin JOS terecht op een 1-0 voorsprong komt, pakt ADO op overtuigende wijze de winst in de uitwedstrijd door goed voetbal en mooie goals. Door deze verdiende en knappe overwinning op het Amsterdamse JOS Watergraafsmeer in Amsterdam houdt ADO’20 aansluiting bij de subtop in de Hoofdklasse A. En doet het ook goede zaken in de strijd om de tweede periode.

Het eerste kwart van de wedstrijd is voor de thuisploeg. JOS, de ploeg van trainer Sander Middelbeek, heeft een ervaren elftal met Patrick Lokken en Maurice Renger als bekendste namen. De Amsterdammers starten fel en in de eerste de beste minuut ontstaat er al een grote kans. Het is dat keeper Jack Laan attent reageert maar anders staat het zomaar 1-0. In de derde minuut al een tweede waarschuwing. De snelle Ian Refos ontsnapt aan de aandacht van de Heemskerkse defensie maar schiet in het zijnet maar in de 8e minuut is het wel raak. Het is opnieuw Refos die de buitenspelval omzeilt en alleen op Laan afgaat. Hij schuift de bal beheerst in de lange hoek: 1-0.

ADO speelt in deze fase niet best. Het team van trainer Thijs Sluijter grossiert in foute passes, misverstanden en balverlies en vooral het middenveld komt er niet aan te pas. In de 18e minuut brengt Laan redding op een schot van alweer Refos terwijl er in aanvallend opzicht helemaal niets gebeurt. Halverwege de eerste helft begint de wedstrijd te kantelen. Edwin Dekkers en Sead Mazreku proberen het van afstand maar vinden de prima doelman Colby Harmon op hun weg. Maar het geeft aan dat ADO sterker wordt.
Er is een penalty voor nodig om de gelijkmaker op het bord te brengen. Scheidsrechter Dam constateert in het strafschopgebied van JOS een overtreding (handsbal?) en legt de bal op de stip. Aanvoerder Dekkers belast zich met dit klusje en scoort beheerst: 1-1. Tegen het einde van de eerste helft heeft ADO duidelijk de overhand, krijgt kansen o.a. voor de zeer goed spelende Clive Keus, maar tot aan de thee blijft de stand op 1-1 steken.

In de tweede helft is het ADO wat de klok slaat. Het enige wapenfeit van JOS betreft een afstandsschot van Bussman maar deze zeilt over het doel van Laan. Verder zijn er eigenlijk alleen maar kansen aan de andere kant van het veld, waar de Amsterdamse verdediging stevig onder druk wordt gezet. Schoten van Keus, Dekkers en Ted Amson treffen geen doel maar wanneer Marvin Boom één van zijn inmiddels befaamde corners neemt, staat Gert-Jan van Leiden op de goede plek en kopt de 1-2 binnen. Op dat moment is die stand een goede afspiegeling van de krachtsverhouding op het veld.
ADO is met deze kleine marge niet tevreden en blijft met goed voetbal en prachtige combinaties het doel van Harmon bestoken. Dat leidt in de 70e minuut tot de 3-1. Eerst wordt een mooie aanval over rechts via Keus en Ugur Kaya onderbroken, maar in de rebound komt de bal voor  de voeten van Marcel Huisman, die voor het oog van zijn vader, vrouw en dochtertje, schitterend uithaalt en de bal onhoudbaar in de kruising knalt. Misschien niet het doelpunt van het jaar, maar toch zeker een notering in de top 3 zou ik zeggen….
Een kwartier voor tijd moet Laan nog één keer in actie komen en dat doet hij met verve. Hij tikt de bal uit de kruising op een inzet van Lokken, maar verder komt ADO niet meer in gevaar. Aan de andere kant is het invaller Sven Berntzen die nog extra zout in de Amsterdamse wonden strooit door de 1-4 aan te tekenen. Het is tekenend voor het goede spel van ADO in de tweede helft.
Tot slot een compliment aan JOS. Sommige tradities houd je in ere en dat geldt zeker voor de entree van de spelers. Dan klinkt: “J.O.S. Days” van The Nits als eerbetoon aan de vader van Henk Hofstede (zanger van The Nits), één van de oprichters van JOS Watergraafsmeer. Prachtig.

Opstellingen:

JOS Watergraafsmeer: Colby Harmon, Teddy Janssen, Alex de Bruijne, Xavier Netteb, Milo Pieplenbosch, Tom de Lange (72’ Stefan Schipper), Aldin Mehanovic, Patrick Lokken, Maurice Renger, Ian Refos en Roy Bussman (79’ Erik Piket).

ADO’20: Jack Laan, Edwin Dekkers (72’ Dennis de Wit), Gert-Jan van Leiden, Sem van Amersfoort, Marvin Boom, Marcel Huisman, Sead Mazreku, Ted Amson, Rick Neele (70’ Selcuk Yilmaz), Clive Keus (70’ Sven Berntzen) en Ugur Kaya.

Scheidsrechter Dam geeft geel aan Pieplenbosch (JOS) en Keus (ADO).