13 oktober: Fortuna Wormerveer 4 - ADO 3 6-3 (4-1)

90'
Tom Spanjaard (afstandschot)

6e klasse 03

13 oktober 2018 16:30

Het is half oktober en we hebben met 24 graden toch wel buitengewone temperaturen voor deze tijd van het jaar. Niettemin gaan we voetballen, we missen Joost en Tom (die laatste komt na een migraineaanval toch nog naar het sportpark opdraven en speelt nog een helft mee).

We beginnen wel slecht, de eerste de beste voorzet wordt gemist door Eric (je mag koppen hoor!), waardoor hun spits vrij baan heeft richting onze goal en Tim kansloos laat. 1-0, en dat al na 26 seconden!

In de 5e minuut had het zomaar weer gelijk kunnen staan, wanneer Daan aan het eind staat van een snelle aanval waarbij de bal via Job en Mattijn bij hem bezorgd wordt. De keeper is uit positie maar helaas gaat de bal een meter naast. Jammer.

In de 12e minuut een snelle aanval aan de andere kant en helaas voor ons wordt deze wel knap afgerond met een kopbal waarbij Tim weer geen kans heeft. Het staat 2-0.

Dit maal hebben wij wel een succesvol antwoord, waarbij Daan het genoegen smaakt nu wel de keeper met een boogbal te verschalken, op aangeven van Bas. Peter en mijn persoontje kunnen dit wel waarderen, 2-1 en weer terug in de wedstrijd.

Her is jammer dat Fortuna toch de draad weer oppakt en met korte tikjes onze speelhelft sluipenderwijs inneemt. Het ziet er  verzorgd uit, maar ADO laat ze ook voetballen, misschien een beetje meer druk zetten ADO? In de 25e minuut kan dan ook gemakkelijk weer hun spits worden bereikt, die ondanks de vele kilo’s, toch soepel Alex en Eric laat staan en koel de 3-1 laat aantekenen.

ADO volhardt in zijn eigen spel en krijgt ook wel wat mogelijkheden. Mattijn krijgt de bal op een presenteerblaadje, wanneer een Fortuna-verdediger zich verslikt in Bas, maar hij wil het te  mooi doen (buitenkantje links volgens Peter). En ook Timo stuit op de keeper en heeft in de rebound pech dat de paal in de weg staat.

In de 43e minuut is het helaas Fortuna die weer scoort wanneer een hoge bal over Tim heen zeilt (probeer eens te springen Tim, wie weet raak je toch nog de bal, niet geprobeerd is altijd mis!).

2e helft: Al snel gooit Fortuna de deur in het slot en weer ziet Tim er niet goed uit. Het lijkt er erg op alsof je in de rust al dacht dit wordt toch niks meer. Niet de juiste instelling, maar ja als je defensie zoveel ruimte weggeeft is het ook om soms moedeloos van te worden. Gelukkig zijn er ook nog spelers die er nog wel in geloven (of gewoon hun ding blijven doen). Ik noteer een inzet van Matthijs die net naast gaat en een bal van Timo die voorlangs gaat. In ieder geval goed geprobeerd.

In de 56e minuut weer een goal van Fortuna waarbij men goed doorheeft dat onze keeper niet wil, of kan springen. 6-1

En eigenlijk gelooft Fortuna het daarna wel hoewel ook duidelijk is te zien dat sommige Fortuna-spelers moe beginnen te worden. In de 60e minuut kunnen we eindelijk weer eens juichen als Roy koel afrondt (assist Tom), nadat Matthijs onbedoeld een tegenstander in de edele delen raakt en men bij Fortuna even niet oplet. 6-2.

Het laatste halfuur heeft ADO veel de bal en krijgen we kansen genoeg om er een paar in te prikken maar blijft Fortuna met enig kunst- en vliegwerk overeind. Alleen Tom slaagt er nog in om met een bekeken schot in de hoek de zware keeper te passeren (veel anderen zagen hun schot geblokkeerd door zijn massieve lichaamsgestalte). Na de 6-3 fluit de scheids af.

Ik denk dat we hier toch wel een beter resultaat hadden kunnen halen.
Enerzijds door niet zoveel weg te geven in de verdediging. Die zone dekking is te vrijblijvend, zeker in het hart van defensie moet je dicht op de spits staan en hem niet alle tijd geven de bal aan te nemen, om zich heen te kijken en vervolgens een actie te maken.
Anderzijds door een wedstrijd beter te lezen, door bijvoorbeeld wat meer druk te zetten op een tegenstander, waardoor ze meer energie moeten gebruiken wat ze dan eerder opbreekt. En dan kan het effectief zijn om  de lange bal te hanteren. Ervan uitgaand dat een team 21-22 jarigen meer conditie heeft dan een team 40-ers met hier en daar wat overtollig buikvet.
Ik weet dat een aantal van jullie graag mooi willen tikken (veel fans van Ajax denk ik), maar dan moet ook iedereen dat technisch vermogen hebben. Zeker tegen betere of gelijkwaardige tegenstanders is een snelle counter ook een speelwijze (PSV, Nederlands elftal afgelopen wedstrijden tegen Frankrijk en Duitsland) die misschien nog wel effectiever is.

Kortom genoeg stof om over na te denken. Tot de volgende keer.