Nieuwe Wal 2
1621MB
HOORN NH
tel. 0229-215090

Derde Divisievoetbal op een doordeweekse avond. Het veld is beroerd, het is koud, een scheidsrechter die hautain loopt te fluiten en weinig publiek. Wie doe je hier een plezier mee? Maar als je na 90 minuten op het scorebord kijkt en je ziet 0-1 staan, dan maakt het een hoop goed. De punten gaan mee naar Heemskerk en dat geeft een goed gevoel. Dat dan weer wel.

Nee, van goed voetbal is op Sportpark Julianapark geen sprake. De voornaamste oorzaak daarvan is gelegen in de zeer matige conditie van het hoofdveld van Hollandia. Volgens Michel Lieshout, de oud-ADO trainer, was het nog wel gerold, maar de ballen stuiterden alle kanten op en alle spelers hadden er zichtbaar last van.

ADO start met de snelle Ruben Doesburg op de rechterflank, die direct zijn visitekaartje afgeeft. Uit de eerste de beste aanval dendert Doesburg door richting achterlijn waar hij een voorzet loslaat die door Maurizio Brenna niet op waarde wordt ingeschat. Maar de Hollandia-defensie is gewaarschuwd. Dat is aan het spel van de Hoornaars te zien; zij spelen bij tijd en wijle met zes man achterin en loeren opzichtig op de counter. De snelle Sven Deen is de targetman maar komt er in de hele wedstrijd nauwelijks aan te pas.

Ruben Doesburg: voorzet

In de 7e minuut ziet Daan Boerlage de Hollandia-keeper, tevens oud-ADO speler Joey Wiese, ver voor zijn doel staan maar zijn bekeken schot wordt een prooi voor diezelfde Wiese die op tijd terug is in zijn hok. Pas in de 16e minuut noteer ik de eerste aanval van Hollandia, maar meer dan een corner levert deze niet op.

Daan Boerlage: afstandschot

In de 31e minuut komt ADO op een 0-1 voorsprong. De aanval gaat over rechts waar opnieuw Doesburg kan doorstomen. Zijn lage voorzet bereikt via Jan Willem Tesselaar Raymond de Waard die van dichtbij de bal binnenschuift. Hij wordt hierbij enigzins geholpen door verdediger Nick de Wit die finaal over de bal heenschiet.

Raymond de Waard: matchwinner

Daarna volgt het kwartiertje van Nick Boom. Vlak na de ADO-goal verricht hij een fabuleuze redding op een prachtig schot van Bart Spil. Hij tikt de bal uit de kruising en houdt ADO hiermee op de been. En niet veel later voorkomt hij de gelijkmaker door attent te reageren op een Hollandia-uitval. Het is Deen die de buitenspalval omzeilt maar de jonge ADO-goalie op zijn weg vindt.
Ruststand 0-1.

Nick Boom: uitblinker

Na de thee wordt de kwaliteit van het spel iets beter maar best is het allemaal niet. In eerste aanleg zijn de kansen voor de Superezels. Eerst is het Tesselaar die in goede positie de bal over schiet. En daarna zijn het Boerlage en Sam Nijman die Wiese van grotere afstand onder vuur nemen maar zonder succes. Halverwege het tweede bedrijf krijgt Boom opnieuw de kans zijn klasse te bewijzen; dit keer op een vrije trap van Spil en ook dit keer staat Boom zijn mannetje.

Hollandia probeert de druk op te voeren maar tot echt grote kansen leidt dit niet. De grootste kans is nog voor Tesselaar. Geheel vrij voor het vijandige doel raakt hij de paal waar hij de wedstrijd natuurlijk in het slot had moeten gooien. Nu blijft het nog spannend en is het tot de 90ste minuut billen knijpen, zeker op de kopbal van invaller Jesse Wenners. Zijn kopbal belandt boven op het doel en even later fluit scheidsrechter Boyd van Kommer af.

Jimani Helder (ADO O23): debuut als invaller

ADO pakt verdiend drie punten in een matige wedstrijd. Maar ik heb ooit eens iemand horen zeggen: "Slechte wedstrijden winnen, dat is ook een kwaliteit."

Opstellingen:

Hollandia: Joey Wiese, Niek Reus (65' Jesse Wenners), Nick de Wit (65' Sem Biezen), Marijn Ploem, Daan Buurman, Joep Rive (65'Jay van Ooijen), Sven Deen, Nick Kuin, Sam Amoah Foa, Boyd Stevens en Bart Spil (82' Joost Langedijk).

ADO'20: Nick Boom, Ruben Doesburg (77' Henri Opoku), Sam Nijman, Sem Kroon, Kaj van Langelaar, Danny Lute, Ted Amson, Daan Boerlage, Maurizio Brenna (77' Luc Schuffelen), Raymond de Waard (89' Jilani Helder) en Jan Willem Tesselaar.

Scheidsrechter Van Kommer geeft geel aan: Kuin (Hollandia) en Boerlage en Van Langelaar (ADO'20)