88'

Mannen zondag, 1, Topklasse Zon

16 november 2014 14:00

Dröge, S.

De wedstrijd ADO’20-AFC verdiende eigenlijk geen winnaar en kreeg die dan ook niet. Lang bleef de 0-0 stand op het scorebord staan en ontstond langzamerhand de idee dat het team als eerste zou scoren wel eens de winnaar zou worden. In de 78e min. was het AFC dat op voorsprong kwam, maar zo’n 10 minuten later kwam ADO terecht toch nog op gelijke hoogte.

Al in de beginfase werd het duidelijk dat beide teams het duel met hetzelfde doel waren ingegaan: niet verliezen. Bij balbezit was het telkens de tegenpartij die vaak met 10 man achter de bal speelde. Dat had tot gevolg dat er het eerste kwartier geen reële scoringskansen vielen te noteren. Het eerst gevaar was inde 19e min. toen ADO-spits Robin de Boer een AFC-terugspeelbal onderschepte. In plaats van op het Amsterdamse doel af te gaan schoot hij meteen, maar keeper Kerwin Hartman kon de inzet met moeite stoppen. Een paar minuten later liet de goed spelende Mitchel Bolck zich bij een voorzet verrassen door Mitchel Faerber. Zijn vrije kopkans ging echter naast. Zo ging het spel over en weer en was het aan doelman Hartman te danken dat AFC in de 27e min. niet op achterstand kwam. Een vlotte ADO-aanval, opgezet ADO-verdedigers (!) Sem van Amersfoort en Aaron Bruin, werd door de AFC-goalie tot corner verwerkt. Aan de andere kant was het zijn collega Jack Laan die voor ADO hetzelfde deed. Na een schitterend genomen vrije trap van Enrico Patrick werd in de 33e min. de bal op even fraaie wijze door Jack Laan uit de kruising geranseld. In de slotfase van de eerste helft vergrootte de Amsterdammers de druk op de ADO-veste. Vreemd genoeg kreeg het team van trainer Thijs Suijter toen 2 mogelijkeheden om op voorsprong te komen. Eerst slaagde Malcolm Meijer er, na een prachtige dieptebal van Jeffrey Klijbroek, niet in om alleen voor het AFC-doel Kerwin Hartman te passeren, daarna schoot Robin de Boer na een individuele actie recht in de handen van de AFC-keeper.
Ook in het tweede bedrijf veranderde er niet veel in het speelbeeld, zij het dat de Amsterdammers vaker en makkelijke in balbezit waren. De strijd, die vooral plaats vond op het middenveld, werd meestal gewonnen door de Amsterdammers. Dat leidde in de 67e min. tot een grote kans voor Enrico Patrick. De snelle en behendige buitenspeler schoot echter hoog over. Aan de andere kant had de net ingevallen Ferry Heijnis zich onsterfelijk kunnen maken toen hij in geheel vrije positie had moeten scoren. Wederom verrichtte Kerwin Hartman zijn zoveelste redding van de middag en bleef de schade dus beperkt.
Met nog zo'n 10 minuten te spelen leek dan de wedstrijd beslist. Uit een kluts-situatie in het strafschopgebied van ADO'20 kwam de bal pardoes voor de voeten van Pepijn Veerman en de 0-1 was een feit. Alles wat AFC heette vierde het doelpunt uitbundig en de 4e Amsterdamse overwinning leek er aan te komen. In de 88e min was er echter voor het doel van AFC sprake was van een identieke situatie, met dien verstande dat de bal nu voor de voeten van Mike Koenders viel en gelijkmaker op het scorebord verscheen. De 3 minuten extra tijd waren spectaculair. Zowel ADO als AFC geloofden zo maar nog in de volle winst. Die zat er voor AFC nog het meest in. Zo redde Jack Laan op een zinderend schot van Damian Menzo en schoot Wout Meulemans in de slotseconde nog rakelings over het ADO-doel.
Scheidsrechter Dröge leidde het sportieve duel probleemloos en liet de kaarten op zak.