Mannen zondag, 1, Topklasse Zon

25 januari 2015 14:00

Cairo, L.P.S.

Onbekend

ADO’20 had zondagmiddag goede zaken kunnen doen in Den Haag. Maar de eerste helft was niet best en de opleving in het begin van de tweede helft, waarin de Heemskerkers terugkwamen van een 2-0 achterstand, was niet genoeg om de kraaien eronder te krijgen. Het werd uiteindelijk een 4-2 overwinning voor HBS en daarop was niets af te dingen.

ADO’20 reist af naar de hoofdstad met de wetenschap dat de zondag ervoor een mooie overwinning is geboekt op het sterker geachte JVC Cuijk. Met bij vlagen goed voetbal maar vooral door hard werken werden de drie belangrijke punten op De Vlotter gehouden en zag de ranglijst er weer wat rooskleuriger uit. Maar ADO reist ook af naar Den Haag in de wetenschap dat twee spelers zeker niet van de partij kunnen zijn. Marcel Huisman, die vorige week zijn jukbeen brak en voorlopig nog moet revalideren, en Tom van den Brink die een kuitblessure heeft. En ADO reist af naar HBS wetende dat er in het verleden niet zo vaak gewonnen was aldaar.
Over de eerste helft kunnen we kort zijn. Die was ronduit slecht. De Superezels geven veel te veel ruimte weg waarvan HBS dankbaar gebruik maakt. Vooral de beweeglijke Tjeerd Westdijk is keer op keer gevaarlijk en het is dan ook niet verwonderlijk dat juist hij de 1-0 aantekent. De manier waarop is illustratief voor de manier waarop ADO loopt te voetballen. Westdijk neemt de bal aan tussen twee verdedigers, kapt de eerste man uit, omspeelt de tweede en legt de bal met de buitenkant van de voet tegen de binnenkant van de paal. Zo maak je ze op de training…
Aan de tweede goal gaat een buitenspelsituatie vooraf. De grens staat niet op te letten en laat Hendriks doorgaan terwijl hij toch echt twee meter voorbij de verdediging staat. Maar goed, hij mag door, kapt Mitchell Bolck uit en schiet raak in de lange hoek. Keeper Jack Laan ziet er niet goed uit. Pas in de veertigste minuut (!) noteer ik de eerste kans voor ADO’20. Ferry Heijnis passeert zijn man op snelheid maar zijn schot wordt gestopt door Sebastiaan Meeuwissen. Ruststand 2-0.
Na de thee zien we een heel ander ADO. Trainer Thijs Sluijter haalt Bolck naar de kant en brengt Clive Keus in die bij zijn tweede balcontact direct scoort. De vrije trap op twintig meter van de goal wordt door Jeffrey Klijbroek mooi ingedraaid, Keus zet zijn hoofd er tegen aan en de aansluitingstreffer is een feit. En het lijkt wel of we in die fase naar een hele andere wedstrijd zitten te kijken. ADO speelt met lef, zet HBS vast en krijgt kansen. En het duurt niet lang of de 2-2 hangt in de touwen. Sem van Amersfoort speelt zich mooi vrij, speelt de bal af op de mee opgekomen Gino Felixdaal die een prachtige pass geeft op de inkomende Heijnis en deze scoort beheerst. Het vleugje buitenspel is van Keus, maar die wordt niet in het spel betrokken, dus de gelijkmaker is een feit. Dat is dan weer goed gezien van die grens…
Op dat moment brengt Thijs Sluijter nog een aanvaller in; Tristan Buchinhoren komt de onzichtbare Ted Amson vervangen met als doel een alles-of-niets wedstrijd te forceren met hoge ballen voor het doel die de lange aanvaller dan moet doorkoppen. Maar zover komt het niet. Niet, omdat Buchinhoren maar zeer weinig hoge ballen krijgt aangespeeld. En niet, omdat HBS de wedstrijd weer in de greep krijgt. Dat leidt in de 66ste minuut tot de 3-2. De doelpuntenmaker is Jan-Paul Saeijs (38 jaar) maar als ik het voor het zeggen had, was deze treffer afgekeurd. Keeper Laan wordt bij een corner door twee spelers van HBS gehinderd waardoor Saeijs vrij kan inkoppen. Maar scheidsrechter Cairo keurt de treffer ondanks de terechte protesten van ADO goed.
Zo staat het dus 3-2 en kan ADO weer opnieuw beginnen. Maar daar komen de Heemskerkers nauwelijks aan toe. HBS verdedigt rustig en countert er lustig op los. Dat levert twee schoten op de paal op waarover Laan niet mag klagen maar in de 92ste minuut alsnog de bevrijdende treffer van invaller Jasper Roberti.
ADO zakt dus een plekje op de ranglijst en ziet HBS voorbijkomen. Maar op zich is er nog niets aan de hand. Komende zondag is EDO te gast op De Vlotter en die wedstrijd moet gewonnen worden. Daarna staat de uitwedstrijd met Hercules op de rol en die wordt cruciaal. Winst is gewenst.
Opstellingen:
HBS: Meeuwissen; Kaay Reinders, Samoender, Saeijs, Hendriks, Westdijk, van Pelt, Schutte, Mathlouti (67’ Kaster), Van de Hurk (78’ Roberti) en De Geer.
ADO’20: Laan, Tuinfort, Felixdaal, Van Amersfoort, Bolck (46’ Keus), Bruijn, Amson (61’ Buchinhoren), Tesselaar, Heijnis, Klijbroek en Mazreku (78’ Koenders)
Scheidsrechter: Cairo